Hvert efterår sletter Søgård Friskole sit almindelige skema i et par uger, og arbejder i stedet med ét fælles tema. I år var temaet “genforeningen”.

I 7.-9. klasse slog vi ned på centrale begivenheder i 1864-1920. Vi har set og hørt soldaterbreve, og vi har selv lavet vores egne breve, hvor vi selv måtte bestemme, om vi var soldat i krig, eller en pårørende derhjemme. Vi måtte også selv bestemme, om vi måtte lave en podcast, et hørespil eller en blanding af de to. Temaet skulle være 1864-1920, der skulle være en fiktiv del og en fakta-del, og vi skulle have lydeffekter med.

Afstemningen i 1920 lærte vi om fra flere vinkler. Vi lærte historien bag den, vi lærte om afstemninger, demokrati og kvinders valgret, og vi dykkede ned i matematikken bag afstemningsresultaterne.

Vi har også besøgt Historiecenter Dybbøl Banke, hvor vi marcherede og sang “Dengang jeg drog afsted”, vi stormede en skanse, vi så og hørte om uniformer og våben, vi skrev breve med pen og blæk, vi lærte om morsekoder, vi støbte kugler, og vi lavede soldater-pandekager over bål. Måske så I billederne på vores facebook-side?

Vi fik også vist vores danskhed med et rigtigt sønderjysk kaffebord, og vi fik besøg af genforeningsbussen, hvor vi lavede stop-motion-film, og vi interviewede en person fra det danske mindretal i Tyskland.

Her kan I lytte til vores podcasts og hørespil: