Hvert efterår sletter Søgård Friskole sit almindelige skema i et par uger, og arbejder i stedet med ét fælles tema. I år var temaet “genforeningen”.

I indskolingen har vi lagt vægt på, at historien om genforeningen skulle handle om naboskab, og hvordan befolkningen i området har levet i perioden inden Genforeningen.

Vi har valgt at arbejde med praktiske opgaver, da der er meget stor spredning på eleverne fra 0. -3. klasse. Gennem samtaler og fortællinger har vi har fortalt om livet og de udfordringer, der var. Vi har snakket om glæden og frustrationer i forbindelse med de skift, sønderjyderne har oplevet inden Genforeningen.

Indskolingen har lavet Mindesten om genforeningen med deres egen inskription på karton. De er nu udstillet på gangen.

Vi har været i Aabenraa og se mindeparken for Genforeningen og Asger fra kommunen gav os en fortælling om alt det, vi så. Blandt andet fik vi historien om fodsporene og om personerne bag fodsporene. Vi var også på besøg på Jacob Michelsens gård, som er et egnsmuseum. Personalet havde fundet alle de genstande, der var på gården fra Genforeningen, frem. Eleverne var meget optaget af historierne og det at opholde sig i stuer, som stod så autentisk, var med til at gøre det til en meget sanselig oplevelse.

Hjemme på skolen, gik vi i gang med at lave en kopi af den port, som kongen red igennem ved Genforeningen. Ud af papmaché fik vi også lavet en miniatureudgave af kongens hest. Begge dele er udstillet i skolens aula.

Det sønderjyske kaffebord blev også et emne. Vi fik snakket og lavet en del praktiske opgaver til. Vi inviterede én af elevernes bedstemor, som kom og lavede ”gode råd” sammen med os. Derudover bagte vi også boller, ingenting, marmorkage, kringle og brødtorte. Selvfølgelig skulle vi også selv smage på kagerne en eftermiddag. Nogle af småkagerne lavede vi af saltdej og andre materialer, så de kunne tåle at være udstillet i aulaen i en længere periode.

På en papirsdug, fik eleverne til opgave at male de forskellige kager. Dugen er nu en del af vores udstilling.

På genbrug købte vi hvide kopper, fade og kaffekander. Med sprittusch tegnede hver elev sit eget kaffestel med det danske flag. Også disse er med i udstillingen i aulaen.

Til samlingerne gennem hele projektet, har vi læst Sigurd Barrets fortælling om familien Andresens liv gennem flere generationer og hvordan livet har artet sig. Til historierne hører også rigtig mange sange, som eleverne har haft rigtig meget glæde og fornøjelse af at synge. Vi sang blandt andet til vores eget sønderjyske kaffebord.

Måske så I billeder fra vores udflugter på skolens facebook-side?

Klik på et billede og se det i et større format.