Svar på de mest almindelige spørgsmål og opklaring af hyppige misforståelser

Jævnligt opstår der misforståelser eller decideret fejlagtige opfattelser af hvad det vil sige at vi er en friskole. Har du andre spørgsmål eller er du i det hele taget nysgerrig på hvad Søgård Friskole er for en størrelse er du meget velkommen til at kontakte skolen og evt. få en rundvisning.

Betyder ”friskole”, at børnene er fri for at lære noget?

Nej! En friskole er underlagt de helt samme krav som en folkeskole i forhold til, HVAD eleverne skal lære. Det vi selv må bestemme er, HVORDAN de lære det. Vi lægger vægt på bevægelse og udeliv, på tværfaglig og projektorienteret undervisning. Vores 9. klasser afslutter med at gå op til de samme mundtlige og skriftlige prøver, ligesom dem i folkeskolen.

Er det ikke kun ”umulige” børn der går i friskole?

Nej! Det er helt almindelige børn af alle slags. Vi er, som friskole vores sociale ansvar bevidst, og har derfor også ”inklussionsbørn”, men vi må selv bestemme hvor mange. Derfor er langt hovedparten af vores elever helt gennemsnitlige; nogen stærke faglige, nogen er ordblinde, nogen meget kreative, nogen spiller fodbold og andre hader bolde. Fælles er, at de trives i en lille tryg skole med plads til forskellighed.

Er det overhovedet lærere der underviser?

Ja, men vi har også et par pædagoger ansat og vi lægger vægt på at have faglært personale.

Det er meget små hold i nogen klasser, hvad hvis mit barn er den eneste på årgangen?

Strukturen er her hos os sådan, at man aldrig er helt alene. Holdopdelingen hos os gør, at der altid er to årgange sammen (0. og 1. klasse er sammen, 2. og 3. kl. osv.). De lære fra starten at lege på tværs af årgangene. Det udvider antallet af legekammerater, da man altid har mindst 3 klasser at finde venner i (ens egen årgang samt dem over og dem under). Det er typisk i de små klasser, hvor vi har færrest elever. Når vi kommer længere op, har vi tit haft så stor en tilstrømning, at der kan være lukket for tilgang.

Skal man ikke gøre rent hele tiden?

Nej. Vi har hyret et rengøringsfirma til den daglige rengøring. For at pengene ikke skal gå til alt for mange praktiske opgaver, fremfor undervisning, har vi dog brug for forældrenes hjælp indimellem. Vi afholder en årlig arbejdsdag med alt fra maleropgaver til tømning af tagrender eller andre praktiske opgaver. Derudover en rengøringsdag først på skoleåret, hvor vi gør hovedrent og når hen i de kroge, der ikke er tid til i dagligdagen. Arbejdsdagen er en lørdag fra kl 9 til 15, eller så længe man kan, og rengøringsdagen er en times tid efter arbejde. Begge dage inkluderer fuld forplejning og rigelige mængder hygge og snak.

Er det ikke dyrt at have barn i friskole?

Nu er alt jo relativt men det er ikke dyrere end den offentlige SFO (se priserne et andet sted på hjemmesiden). Forskellen er naturligvis, at betalingen fortsætter ud over den normale SFO-alder. Der findes dog mulighed for at søge tilskud til betaling af skolepengene. Kontakt evt. kontoret for yderligere oplysninger. Der er også søskenderabat, hvis man har flere børn.

Men de får jo ingen afgangseksamen!

Jo det gør. De får den samme afgangeksamen som børn, der har gået i folkeskolen. Vi har mange års erfaring i at fører eleverne op til prøve og censorerne kommer i mange tilfælde fra folkeskolen. Vi foretager også uddannelsesparathedsvurderinger og deltager i den almindelige uddannelsesvejledning.